Lencseleves
Hozzávalók
50 dkg lencse
3-4 sárgarépa
2 fehérrépa
negyednyi zellergumó
egy nagyobb hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
8 dkg füstölt szalonna
8-10 szem egész feketebors
egy csapott evőkanál pirospaprika
babérlevél
2 dl tejföl
1-2 evőkanál mustár
egy mokkáskanál reszelt ciromhéj
2-3 db bőrös virsli
A lencsét előző este beáztatom. A hagymát, fokhagymát, leveszöldséget
megtisztítom, felkarikázom, illetve kisebb kockákra vágom. A szalonnát
felkockázom, sütni kezdem. A zsírján üvegesre párolom a felaprított
hagymát is, rádobom a zöldséget és 2-3 percig pirítom. Rászórom a
paprikát, felöntöm 2,5-3 liter vízzel (füstölt hús levével), hozzáadom
az áztatóvíztől lecsepegtetett lencsét, a borsot, babérlevelet, a
megtisztított, egészben hagyott fokhagymagerezdeket, sózom és kis lángon
addig főzöm, amíg minden meg nem puhul. Ekkor szűrőkanállal a lencse
felét kevés lével kihalászom és turmixolom, majd a fazékba visszaöntöm,
ezzel sűrítve a levest (aki hagyományosan szeretné, lisztes tejföllel
sűrítsen). A tejfölt egy merőkanál meleg levesben elkeverem, hozzáadom a
mustárt, citromhéjat és a fazékba öntöm. Ekkor megy bele a
felkarikázott virsli is, amivel készre főzöm a levest. Kenyérrel tálalom, lehet tenni még rá a tányéron tejfölt.
(forrás: zsuzsi főz)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése