2012. szeptember 18., kedd

Szilvás lepény

Szilvás lepény

Hozzávalók:

  • 15 db szilva (tettem bele körtét és nektarint is, mert kevés volt a szilva)
  • 1/2 kg tehéntúró (zacskós!)
  • 6 dkg sima liszt
  • 6 dkg búzadara
  • 6 tojás
  • 20 dkg kristálycukor (15 dkg is elég, sőt, kevesebb is....)
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 cs sütőpor
A szóráshoz:
  • 2 ek kristálycukor
  • 1 tk fahéj 
  •  
Meglocsolni:
  • 10 dkg vaj

Elkészítés:

    1. A szilvákat kimagozzuk, negyedekbe vágjuk (ha apró szemű a szilvánk, mint amilyen az enyém volt, csak félbe vágjuk.)
    2. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájukat a cukorral habosra keverjük, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. 
    3. A tojássárgás cukorhoz hozzáadjuk a többi hozzávalót, vagyis a túrót, lisztet, búzadarát, sütőport, citromhéjat, és kézi mixerrel jól eldolgozzuk. A végén lazán belekeverjük a fehérjehabot is.
    4. Egy közepes méretű tepsit kivajazunk, kilisztezünk. A vajat kis edényben megolvasztjuk. A 2 ek kristálycukrot elkeverjük a fahéjjal.
    5. A tészta felét a tepsibe kanalazzuk, szépen elrendezzük rajta a szilvák felét, majd meglocsoljuk a 10 dkg olvasztott vaj felével és megszórjuk a fahéjas kristálycukorral. Erre rákanalazzuk a maradék tésztát, elrendezzük rajta a szilvák másik felét és egyenletesen meglocsoljuk a maradék olvasztott vajjal.
    6. Betesszük a 200 fokra előmelegített sütőbe, a hőfokot 160 fokra mérsékeljük, ésmegsütjük a lepényt.

    sütési hőfok:
    160°C
    (Forrás: nosalty) 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése