Aranygaluska
Recept
Aranygaluska
50 dkg liszt
egy csomag száraz élesztő
2 tojássárga
3 evőkanál porcukor
2-3 evőkanál olaj,
langyos tej (kb 3-4 dl)
só
20 dkg darált dió
20 dkg vaj
Sodók
Klasszikus
2 tojássárga
csapott evőkanál finomliszt
8 dkg cukor
5 dl tej
fél rúd vanília
Expressz
Egy csomag főzős vaníliapuding
Egy liter tej
Vaníliarúd
8 dkg cukor
Az
aranygaluskához tálba teszem a lisztet, tojássárgát, cukrot, rászórom
az élesztőt, egy csipet sót és annyi langyos tejjel dagasztom be, hogy
egy lágyabb kelt tésztát kapjak. Jól kidolgozom, majd beleöntöm az
olajat és ezzel megint jól összedolgozom. Letakarva duplájára kelesztem.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtom és kis
pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A vajat megolvasztom. Egy kapcsos
tortaformát kivajazok és összeállítom a tésztát: a kiszaggatott
darabokat egyenként a vajba mártom és kirakom vele a forma alját. Ekkor
bőségesen megszórom a dióval. Ha van még tészta, még egy emeletet
készítek ugyanezzel a módszerrel, rászórom a maradék diót, lelocsolom a
vajjal. A formát a hideg sütőbe tolom és ekkor kapcsolom be a sütőt 200
fokra, hogy melegedés közben is keljen a tészta. Tíz percig sül 200
fokon, majd 180 fokon fejezem be a sütést.
A klasszikus
vaníliasodóhoz a hozzávalókat összekeverem és gőz fölött addig
kevergetem, amíg felhabosodik és kissé besűrűsödik. Ebből érdemes dupla
mennyiséget készíteni.
Az expressz öntethez a pudingport összekeverem
a cukorral, felöntöm a tejjel, belekaparom a vaníliát és a héját is
beledobva addig főzöm, amíg kicsit besűrűsödik.
A sodót behűtöm és hidegen adom az aranygaluska mellé.
(forrás: a zsuzsi főz)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése