Hozzávalók:
25 dkg túró
25 dkg liszt
6 dkg olvasztott vaj
8 dkg cukor
2 tojás
5 dkg mazsola
5 dkg aszalt gyümölcs
egy citrom reszelt héja
fél csomag sütőpor
Elkészítés
A
cukrot a tojásokkal habosra keverem, hozzáadom a mazsolát és a
gyümölcsöt, a reszelt citromhéjat és a vajat. Belemorzsolom a túrót és
összedolgozom az átszitált, sütőporral elkevert lisztet is. Lisztezett
munkalapon kb. öt centi vastagra nyújtom a tésztát, gondolatban
1/3-ad-2/3 arányban elosztom és a szélesebb felénél a kétharmadnyi
tésztára ráhajtom a maradék egyharmadot. Így kapom meg a hagyományos
karácsonyi kalács formát, ami állítólag a pólyában fekvő kis Jézust
szimbolizálja. Egy téglaformát sütőpapírral kibélelek, belefektetem a
kalácsot, és 160 fokos előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre
sütöm. Rácsra téve kihűtöm, ezután kínálom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése