A tésztához:
30 dkg liszt
12 dkg
hideg vaj
egy tojás
2 evőkanál cukor
egy evőkanál tejföl
csipet
só
A töltelékhez:
4 nagy
alma
3-4 evőkanál cukor
fahéj
fél citrom leve
2-3 evőkanál
kekszmorzsa/darált dió
egész tojás a lekenéshez
A tészta hozzávalóit
összegyúrom és a hűtőben egy-két órán át pihentetem. Ha ez megtörtént, a tésztát
elfelezem és két akkora lapot nyújtok belőle, mint az a tepsi, amelyikben sütni
fogom. Az egyik lappal kibélelem a formát, és megszórom kekszmorzsával, vagy
dióval, hogy a töltelék nedvessége ne áztassa el a tésztát. (Most három darab
babapiskótát egyszerűen csak ráreszeltem.)
A töltelékhez a megmosott almákat
héjastól megreszelem, a levüket szűrőben kinyomom (a levet pohárban felfogom és
azonnal meg is iszom), a reszelt almát a fahéjjal, citromlével és tetszés
szerinti mennyiségű cukorral összekeverem. A biztonság kedvéért még ezután is ki
lehet nyomni a levét, ha úgy látjuk jónak.
A reszelt almát a tésztalapon
egyenletesen elosztom, a másik tésztalappal befedem. A tésztát felvert egész
tojással lekenem, hogy szép aranybarnára sülhessen, és villával meg is
szurkálom, nehogy a keletkező gőz megrepessze a sütemény tetejét. Előmelegített
170 fokos sütőben kb. negyven perc alatt megsütöm. Ha kész lehet porcukrozni, de
mi ezt nem igazán kedveljük.
(Forrás: zsuzsifőz)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése