Burgonyás gnocchi alaptészta
Hozzávalók
60 dkg krumpli héjában főzve
5 evőkanál reszelt parmezán
egy
tojás
só, frissen őrölt bors
17,5 dkg finomliszt (illetve annyi, amennyit
a krumpli felvesz)
A megfőtt, meghámozott krumplit krumplinyomóval megtöröm és egyenletesen
szétterítem egy tepsin/munkalapon, hogy gyorsabban hűljön. Ha kihűlt, kupacot
készítek belőle (mint tésztagyúrásnál a lisztből), a közepében mélyedést
alakítok ki. Ebbe teszem a tojást, sót, borsot, sajtot. Ujjaimmal összekeverem,
meghintem a liszttel és lefelé nyomkodva ruganyos tésztává gyúrom. A formázáshoz
kisebb darabokat csípek le belőle, melyeket két tenyérrel íz asztalon kígyóvá
sodrok, és kb. 3 centis darabokra felvágok. Az eredeti forma eléréséhez ezeket a
darabokat még egy villa hátához nyomva kell cifrázni, de ehhez nekem már
abszolút nincs türelmem. Ha nem azonnal főzöm ki, folpackkal letakarva
pihentetni lehet a hűtőben, vagy a már leírt módon fagyasztható is. Vizet
forralok, sózom és kifőzöm a gnocchit, ami akkor jó, ha felemelkedik a víz
felszínére. Azonnal beleszedem a kiválasztott mártásba, összemelegítem és
tálalom.
Tejszínes- sajtos szósz
5 deka vajon közepes lángon megfuttatok egy kis fej felaprított hagymát (3-4
szál felkarikázott újhagyma is lehet), majd rádobok 10 dkg húsos bacont (ez el
is maradhat9, 3-4 gerezd szeletelt fokhagymát és pár percig kevergetve pirítom.
Felöntöm 3 deci tejszínnel, felforralom, beledobok 15 dkg gorgonzolát, vagy más
kéksajtot, esetleg karakteres egyéb sajtot, és felolvasztom benne. A végén
bazsalikomleveleket tépkedek rá és összeforgatom a gnocchival.
Paradicsommártás
Hozzávalók
egy kis fej hagyma
egy nagy sárgarépa
3-4 gerezd fokhagyma
2 doboz
hámozott paradicsom konzerv
olívaolaj
só, bors
bazsalikomlevelek
Az olajat felhevítem, megpárolom benne a felaprított hagymát. Hozzáadom a
lereszelt répát (egy kis darab zellert is lehet reszelni hozzá), és egy-két
percig kevergetve pirítom. Belereszelem a fokhagymát, majd hozzáadom a
paradicsomkonzervet. Néha megkeverve kb. negyed óráig főzöm, közben a
paradicsomot kissé szétnyomkodom a fakanállal. Sózom, borsozom, és a főzés végén
bazsalikomot tépkedek bele, amivel már nem nagyon forralom.
A kész gnocchival összemelegítem, parmezánnal tálalom.
Sültpaprikás szósz (Good Food recept)
Hozzávalók
3 piros kaliforniai vagy kápia paprika
2 közepes fej hagyma
egy
evőkanál olívaolaj
fél evőkanál szárított kakukkfű
egy doboz hámozott
paradicsom-konzerv vagy passata (olasz paradicsompüré)
A sütőt 200 fokra előmelegítem. Egy tepsit sütőpapírral kibélelek, a paprikát
és a hagymát nagyobb darabokra vágom és a tepsibe terítem. Meglocsolom az
olívaolajjal, megszórom a kakukkfűvel és kb. fél óráig sütöm, ezalatt megpuhul
és kissé megfeketedik a héja. Lehűtöm, és összeturmixolom a paradicsomkonzervvel
vagy passatával. Sózom-borsozom. Lehet ízesíteni fokhagymával, rozmaringgal,
chilivel. Természetesen ezt is össze kell melegíteni a gnocchival és a parmezán
sem maradhat el.
(Forrás: zsuzsi főz)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése