Falafel
A falafelnek semmi köze nincsen a csicseriborsó-fasírthoz, vagyis csak annyi, hogy mindkettőnek csicseriborsó az alapanyaga. Az eredeti (ízraeli) recept szerint a következők vannak benne:
- 1 bögre csicseriborsó (nem konzerv!)
- 1 kis fej aprított vöröshagyma
- 1/2 csokor aprított petrezselyem
- 5 gerezd aprított fokhagyma
- 1,5 evőkanál só
- 2 evőkanál őrölt római kömény
- 1 evőkanál őrölt koriander
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
- 1 teáskanál csilipor (cayenne bors)
- 1 teáskanál kardamom
- 1 evőkanál liszt
Ezt annyival módosítottam, hogy a különböző fűszerek beszerzése helyett fűszerkeverékkel dolgoztam, Garam Masalat és Tikka Masalát használtam. Igaz, utóbbiban van szegfűszeg amit a recept nem ír, de ez egyáltalán nem érezhető ki az ételből. Mind a kettőből egy-egy evőkanálnyit tettem bele.
Összerakni egyszerű, kisütni macerás
1. Áztassa a csicseriborsót minimum 12 órára négy-ötszörös mennyiségû hideg vízbe, majd szűrje le, és szárítsa meg teljesen. Így kezdődik a legegyszerűbb része a projektnek.
2. A száraz borsót tegye aprítóba az összes összetevővel együtt, és darálja durvára, öntse egy jól zárható edénybe, és pihentesse a masszát a hűtőben addig, amíg elkészíti a pitát. A hűtő nagyon fontos, ha nem így cselekszik, szét fog esni sütés közben a falafel.
És jöhet a falafel próbasütése
Vegye elő a hűtőből a tálat amiben a falafelmassza van, formázza kedvére, és süsse ki. Melegítse fel az olajat, annyi olaj kell, hogy félig lepje majd el a falafeleket. Kísérletképpen egy darabot tegyen bele. Várja meg, hogy megsüljön, kóstolja meg, és ha szükséges, ízesítse tovább a még ki nem sütött masszát. Ha mindent rendben talál, süsse ki a falafeleket.
Mi van ha a falafel szétesik sütés közben?
Elvileg ha betartja a fent leírt szabályokat ez nem fordulhat elő, de ha mégis, íme: keverjen csicseriborsólisztet, vagy rizslisztet a masszához, és próbálkozzon így a sütéssel. Ha még ezek után is szétesne, keverjen bele egy tojást, így már nem lesz igaz falafel, viszont az íze még így is finom.
(Forrás: dívány)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése