2013. július 2., kedd

Krumplis pogácsa

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 kis pohár (20%-os) tejföl
  • 3 tojássárga
  • 1 cs (5 dkg) friss élesztő
  • 1 ek cukor
  • 2 dl tej
  • 2 csapott ek só
  • 20 dkg vaj, megolvasztva és kihűtve
  • 6 közepes krumpli

  • Javítás:  50dkg liszthez 10dkg vaj, 2 tojás sárgája, nem egész kis doboz tejföl és kb 1,5dl tej
    , kb.40 dkg krumpliÖ

    kenéshez, szóráshoz
    • 1 tojássárga
    • egész köménymag
    Elkészítés:
    1. A krumplit héjában megfőzzök, majd megpucoljuk, krumplinyomóval összetörjük és némi olvasztott vajjal összekeverjük. Fél evőkanálnyi sót is adunk hozzá.
    2. Az élesztőt a langyos cukros tejbe morzsoljuk és pár perc alatt felfuttatjuk.
    3. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadunk 1,5 evőkanálnyi sót. Elkeverjük.
    4. Mehet bele az élesztős tej, a tojássárgák, a tejföl. Összekeverjük és hozzáöntjük a vajat. Tésztává gyúrjuk. (Egy kis liszt hozzáadása még szükséges lehet.)
    5. Langyos helyen duplájára kelesztjük a tésztát, majd pár mozdulattal átgyúrjuk és lisztezett felületen kinyújtjuk. (Téglalap alakúra.)
    6. Rákenjük a krumplis masszát. Összehajtogatjuk a tésztát. Tiszta konyharuhával letakarjuk.
    7. 20 percenként még háromszor megimsételjük a nyújtás-hajtogatást.
    8. Ha ezzel megvagyunk, kb. 1,5 cm vastagra sodorjuk a tésztát, és tetszőleges méretű pogácsákat szaggatunk belőle.
    9. Sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk és forró sütőben (200 fokon) kb. fél óra alatt aranyszínűre sütjük.
    (Forrás: nosalty)

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése