2013. július 15., hétfő

Sajtos-túrós pogácsa

Hozzávalók
  • 10 dkg margarin a túróhoz
  • 25 dkg túró
  • 15 dkg sajt
  • 1 kk só
  • 0,5 kk bors
Kenéshez:
  • 1 egész tojás
Tetejére:
  • 10 dkg sajt
Elkészítés
  1. A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk.
  2. Beletesszük még a 3 tk sót, a tejfölt, a szobahőmérsékletű margarint, a tojássárgáját. Alaposan kidagasztjuk, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  3. A túrót alaposan áttörjük (én egy krumplitörőt használtam), és a margarinnal habosra kavarjuk. A sajtot lereszeljük.
  4. Lisztezett felületen kb 1 cm vastagra, téglalap alakúra elnyújtjuk a megkelt tésztát. Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a túrókrémet. Rászórjuk a reszelt sajtot. Meghintjük a sóval és a borssal.
  5. A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
  6. Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk.
  7. Megint 20 perc pihentetés, nyújtás, hajtogatás.
  8. Elnyújtjuk kb. kétujjnyi vastagra, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így szép magasak lesznek.
  9. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk, egymástól kicsit távolabb, lekenjük egy egész, felvert tojással, és megszórjuk reszelt sajttal.
  10. Kb. 20 percet még kelesztjük.
  11. Előmelegített sütőben 25 perc alatt, 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
sütési hőfok:
180°C
(Forrás: nosalty)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése