2012. augusztus 31., péntek

Alaplé

 Alaplé

2-3 sárgarépa
1-2 fehérrépa
egy kisebb fej hagyma
egy darab zeller
egy babérlevél
pár szem feketebors
egy csokor petrezselyemzöld
tetszés szerint friss zöldfűszerek (kakukkfű, lestyán, borsikafű, rozmaring, ha van)
A zöldségeket és az elfelezett hagymát a fűszerekkel lábosba teszem, felöntöm másfél-két liter vízzel, és lassú tűzön kb. 45 perc alatt megfőzöm. A kész alaplét leszűröm, és azonnal felhasználom leveshez, rizottó vagy mártások felöntéséhez. Ha épp nincs rá szükség, lefagyasztom. Ezt lehet jégkockatartóban is, így elegendő majd pár kockát az éppen fövő ételbe dobni, ha nem levest készítenék.
Csirkealaplébe mindemellé még dobok 4-5 db csirkeszárnyat, húsalaplébe karajcsontot, vagy marhacsontot, ha pedig halalaplét szeretnék, abba mehet a már lefilézett hal csontváza, feje-farka, és ha van, ebbe érdemes fél deci fehérbort és kaprot is belefőzni. Ezek felhasználása azonos a zöldségalaplével.

(Forrás: a zsuszi főz)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése