2012. augusztus 31., péntek

Őszi rétes

Őszi rétes

egy csomag (450 gramm) fagyasztott leveles tészta
4 db kicsi alma
2 db kisebb körte
4 db szilva
10 dkg aszalt áfonya vagy mazsola
fél citrom
2 dkg vaj
2-3 evőkanál cukor
egy teáskanál fahéj
5-6 evőkanál zabpehely

Először a tölteléket készítem el, mert ki kell hűteni, mielőtt a tésztába tölteném.
Ehhez a körtét és az almát meghámozom, kimagozom és kisebb kockákra vágom. A vajat lábosban megolvasztom, rádobom a körtét, az almát és az áfonyát, megszórom a cukorral, ízesítem fahéjjal, ráfacsarom a citromlét, és 5-6 percig párolom. Akkor jó, ha a leve elfő és még kicsit roppanós. Ekkor elzárom alatta a lángot és rádobom a kimagozott, elnegyedelt szilvát.
Ha a töltelék kihűlt, kezdődhet a töltés. A kiengedett tésztát téglalap alakúra nyújtom (3-4 mm vastag legyen), megszórom a zabpehely felével, ráterítem a tölteléket, ezt is megszórom a zabpehellyel és felcsavarom. A roládot sütőpapírral bélelt tepsire teszem, a tetejét felvert tojással megkenem és 200 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt aranybarnára sütöm. Langyosan vagy hidegen kínálom.

(Forrás: a zsuzsi főz)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése