Őszi rétes
egy csomag (450 gramm) fagyasztott leveles
tészta
4 db kicsi alma
2 db kisebb körte
4 db szilva
10 dkg aszalt
áfonya vagy mazsola
fél citrom
2 dkg vaj
2-3 evőkanál cukor
egy
teáskanál fahéj
5-6 evőkanál zabpehely
Először a tölteléket készítem
el, mert ki kell hűteni, mielőtt a tésztába tölteném.
Ehhez a körtét és az
almát meghámozom, kimagozom és kisebb kockákra vágom. A vajat lábosban
megolvasztom, rádobom a körtét, az almát és az áfonyát, megszórom a cukorral,
ízesítem fahéjjal, ráfacsarom a citromlét, és 5-6 percig párolom. Akkor jó, ha a
leve elfő és még kicsit roppanós. Ekkor elzárom alatta a lángot és rádobom a
kimagozott, elnegyedelt szilvát.
Ha a töltelék kihűlt, kezdődhet a töltés. A
kiengedett tésztát téglalap alakúra nyújtom (3-4 mm vastag legyen), megszórom a
zabpehely felével, ráterítem a tölteléket, ezt is megszórom a zabpehellyel és
felcsavarom. A roládot sütőpapírral bélelt tepsire teszem, a tetejét felvert
tojással megkenem és 200 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt
aranybarnára sütöm. Langyosan vagy hidegen kínálom.
(Forrás: a zsuzsi főz)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése