2012. augusztus 31., péntek

Bulgursaláta

Bulgursaláta
40 dkg bulgur
egy csokor újhagyma
kis fej hagyma
4-5 paradicsom
20 dkg fetasajt
2 nagy csokor petrezselyem
só, olívaolaj
két citrom leve
őrölt római kömény

A bulgurt mély tálba teszem, 8 dl forró sós vízzel leöntöm, és állni hagyom kb. fél órát. Ezalatt a vizet felszívja, de mégsem lesz ragacsos, pergős marad. Amíg a tört búza ázik, az újhagymát zöldjével együtt felkarikázom, a hagymát felaprítom, a paradicsomot és a fetát kisebb kockákra vágom, a petrezselymet pedig durvára aprítom. Mivel itt a petrezselymet salátaként alkalmazom, harapható darabokban kell maradnia.
Ha a bulgur felszívta a vizet, meglocsolom bőven olívaolajjal, ráfacsarom a citrom levét (ha kell, még fél citrom leve mehet rá ízlés szerint), sózom, megszórom a köménnyel és hozzáteszem a sajtot meg a feldarabolt zöldségféléket. Jól összeforgatom és legalább egy órát pihentetem a hűtőben. Tálalás előtt szobahőmérsékleten tartom legalább fél óráig, mert így az ízek érvényesülek a legjobban.
(Forrás: a zsuzsi főz)




Bulgur
A bulgur nem más, mint tört búza, a török és más közel-keleti konyhák kedvelt alapanyaga.
Gyakran lehet vele saláta formájában találkozni, hiszen ebből készül a tabbouleh és a kiszir nevű török saláta is. A kevés idővel rendelkező háziasszonyok álma, mert elegendő dupla mennyiségű forró vízzel felönteni, megvárni, amíg beszívja a vizet és készülhet is belőle paradicsommal, uborkával, olívaolajjal, petrezselyemmel és netán mentával a saláta, de grillezett vagy párolt zöldséggel összeforgatva is kiváló köret lehet. El lehet készíteni úgy is, mint a hagyományos rizsköretet, olajon megfuttatva, kétszeres mennyiségű vízben főzve.
Salátához az egészen apró méretűt, köretként a nagyobb szeműt érdemes venni.
A török változat a tabbouleh-hez képest kevesebb zöldfűszert tartalmaz, viszont van benne paradicsompüré és csili is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése