Sonkás rakott tészta
SONKÁS RAKOTT TÉSZTA
Hozzávalók:
- fél cs (250 g) fodros nagykocka tészta
- 15-20 dkg gépsonka
- 3-4 tojás
A mártáshoz:
- 5 dkg vaj (NEM margarin)
- 3 fakanál (csapott ek) liszt
- 3 dl tej
- kispohár (175 g) tejföl
- szerecsendió
- só
- fehérbors
A tetejére:
Elkészítés
- A tésztát sós vízben kifőzzük. Csak 3-4 percig főzzük, szóval legyen egy
kicsit "ress", nem kell teljesen megfőnie. Miután leszűrtük, kevéske olajjal
keverjük át, hogy ne tapadjon össze felhasználásig.
- A tojásokat keményre főzzük.
- A gépsonkát kockára vágjuk.
- Elkészítjük a besamel mártást: a vajat serpenyőben
felolvasztjuk, majd a lisztet hozzáadva világos aranyszínűre pirítjuk (rántást
készítünk), majd a tűzről levonva apránként hozzáadjuk a forró tejet.
Mindig csak egy keveset, hogy ne csomósodjon. Célszerű a fakanalat habverőre
cserélni. Sóval, frissen reszelt szerecsendióval és őrölt fehérborssal
ízesítjük. Hagyjuk kissé kihűlni, majd keverjük el benne a tejfölt.
- Egy hőálló tálat kissé kivajazunk, majd elkezdjük a rétegezést: tészta, amit
megszórunk a sonkakockákkal, erre kerül a karikára vágott főtt tojás, majd
mártás. A tetejére vékony rétegben tészta, és arra jó bőven mártás kerüljön.
(Egyébként kb. 3-4 réteggel számoljunk.)
- A tetejét vastagon megszórjuk a nagylyukú reszelőn lereszelt sajttal, és kb.
190-200 fokos sütőben kb. 30 perc alatt (míg a sajt szépen rápirul) megsütjük.
(Forrás: nosalty)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése