2012. augusztus 31., péntek

Sonkás rakott tészta

SONKÁS RAKOTT TÉSZTA


Hozzávalók:


  • fél cs (250 g) fodros nagykocka tészta
  • 15-20 dkg gépsonka
  • 3-4 tojás

A mártáshoz:

  • 5 dkg vaj (NEM margarin)
  • 3 fakanál (csapott ek) liszt
  • 3 dl tej
  • kispohár (175 g) tejföl
  • szerecsendió
  • fehérbors

A tetejére:

  • 30 dkg reszelt sajt

Elkészítés

  1. A tésztát sós vízben kifőzzük. Csak 3-4 percig főzzük, szóval legyen egy kicsit "ress", nem kell teljesen megfőnie. Miután leszűrtük, kevéske olajjal keverjük át, hogy ne tapadjon össze felhasználásig.
  2. A tojásokat keményre főzzük.
  3. A gépsonkát kockára vágjuk.
  4. Elkészítjük a besamel mártást: a vajat serpenyőben felolvasztjuk, majd a lisztet hozzáadva világos aranyszínűre pirítjuk (rántást készítünk), majd a tűzről levonva apránként hozzáadjuk a forró tejet. Mindig csak egy keveset, hogy ne csomósodjon. Célszerű a fakanalat habverőre cserélni. Sóval, frissen reszelt szerecsendióval és őrölt fehérborssal ízesítjük. Hagyjuk kissé kihűlni, majd keverjük el benne a tejfölt.
  5. Egy hőálló tálat kissé kivajazunk, majd elkezdjük a rétegezést: tészta, amit megszórunk a sonkakockákkal, erre kerül a karikára vágott főtt tojás, majd mártás. A tetejére vékony rétegben tészta, és arra jó bőven mártás kerüljön. (Egyébként kb. 3-4 réteggel számoljunk.)
  6. A tetejét vastagon megszórjuk a nagylyukú reszelőn lereszelt sajttal, és kb. 190-200 fokos sütőben kb. 30 perc alatt (míg a sajt szépen rápirul) megsütjük. 
(Forrás: nosalty)
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése