2012. augusztus 31., péntek

Tökfőzelék

Nyári tökfőzelék
Nagyon pikáns, hidegen fogyasztva üdítő főzelék, az a különlegessége, hogy kovászos uborka levével engedem fel. Aludttejjel is lehet készíteni, ha valaki a létől idegenkedne. Van, aki fehéren szereti, én jobban kedvelem, ha van benne egy kis paprika.

két főzőtök
egy cukkini
egy fej főzőhagyma
két csokor kapor
egy gerezd fokhagyma
egy zöldpaprika
olaj
só, pirospaprika
egy evőkanál liszt
kb. 2-3 deci kovászosuborka-lé
2 deci tejföl

A tököt meghámozom, félbevágom, ha nagyon magos a bele, a puha részt kivájom és nem használom fel, ezután a sajtreszelő legdurvább fokán lereszelem. A cukkinit nem hámozom meg, úgy reszelem le. A hagymát felaprítom, a paprikát kis kockákra vágom és olajon kevés sóval megpárolom. Meghintem pirospaprikával, rádobom a reszelt tökféléket, ízesítem a felaprított fokhagymával, a kapor apróra vágott szárával, felöntöm a kovászos uborka levével és puhára – de nem szét! – főzöm. A lisztet a tejföllel elkeverem, a főzeléket behabarom. Ekkor szórom rá a maradék kaprot és pár perc alatt készre főzöm, ezalatt kissé besűrűsödik. Ha túl sűrű lenne, lehet még uborkalével hígítani. Langyosan tálalom, fasírtot adok mellé.

(Forrás: a zsuzsi főz)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése