Nyári tökfőzelék
Nagyon pikáns, hidegen fogyasztva üdítő főzelék, az a különlegessége, hogy
kovászos uborka levével engedem fel. Aludttejjel is lehet készíteni, ha valaki a
létől idegenkedne. Van, aki fehéren szereti, én jobban kedvelem, ha van benne
egy kis paprika.
két főzőtök
egy cukkini
egy fej főzőhagyma
két csokor kapor
egy
gerezd fokhagyma
egy zöldpaprika
olaj
só, pirospaprika
egy evőkanál
liszt
kb. 2-3 deci kovászosuborka-lé
2 deci tejföl
A tököt
meghámozom, félbevágom, ha nagyon magos a bele, a puha részt kivájom és nem
használom fel, ezután a sajtreszelő legdurvább fokán lereszelem. A cukkinit nem
hámozom meg, úgy reszelem le. A hagymát felaprítom, a paprikát kis kockákra
vágom és olajon kevés sóval megpárolom. Meghintem pirospaprikával, rádobom a
reszelt tökféléket, ízesítem a felaprított fokhagymával, a kapor apróra vágott
szárával, felöntöm a kovászos uborka levével és puhára – de nem szét! – főzöm. A
lisztet a tejföllel elkeverem, a főzeléket behabarom. Ekkor szórom rá a maradék
kaprot és pár perc alatt készre főzöm, ezalatt kissé besűrűsödik. Ha túl sűrű
lenne, lehet még uborkalével hígítani. Langyosan tálalom, fasírtot adok
mellé.
(Forrás: a zsuzsi főz)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése