Padlizsánkrém kétféleképpen
A hagyományos változathoz
2 padlizsán
közepes fej
hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
fél dl olívaolaj
mustár
citromlé
só,
bors
A joghurtos verzióhoz
2 padlizsán
két kiskanál
tahina (szezámmagkrém)
egy kis pohár joghurt
3-4 gerezd
fokhagyma
késhegynyi őrölt római kömény
só, 3-4 levél friss
menta
Mindkét változathoz először megsütöm a padlizsánt. Általában
sütőben csinálom, csak beteszem tepsibe, és addig sütöm, amíg a héja
megfeketedik. Ez kb. 40 perc. Utána lehúzom a héját és a húsát tálba teszem.
(Trükk: a forró sült padlizsánt megspriccelem hideg vízzel, a tepsire borítok
egy-két percre egy konyharuhát. A kialakuló gőztől szinte ledobja a héját.)
A
hagyományos változathoz a padlizsánt botmixerrel pépesítem, hozzáadom a zúzott
fokhagymát, finomra vágott hagymát, ízesítem mustárral, citromlével, sóval és
borssal, majd habverővel belekeverem az olívaolajat úgy, mint a majonézhez
szokás.
A joghurtoshoz éppen csak összevagdalom a padlizsánt, hozzáadom a
tahinát, a joghurtot, felaprított fokhagymát és mentát. Sóval, római köménnyel
ízesítem, összekeverem.
Mindkét változatot behűtöm, tálalás előtt kb. 20
percig szobahőmérsékleten hagyom állni, és friss kenyérrel vagy pirítóssal,
paradicsom és fekete olajbogyó kíséretében tálalom.
(Forrás: a zsuzsi főz)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése