Finomfőzelék
Bár a menzait mindenki utálja, ha így elkészíti otthon, biztos megkedveli,
mert ég és föld a kettő. A zöldborsót is hasonlóan készítem. Az itt alkalmazott
sűrítési mód a lisztszórás, azaz staubolás. A borsóhoz a cukrot nem azért
teszem, hogy édesítsem a főzeléket, hanem mert az a tapasztalatom, hogy jobban
kihozza a zöldség ízét.
50 dkg zöldborsó tisztán mérve
2-3 karotta
egy nagy csokor
petrezselyem
5 dkg vaj
liszt
kb. fél liter tej
csipet cukor,
só
Addig küzdök a zöldborsó tisztításával (ezt nagyon utálom), amíg szert
teszek 50 dekányi borsószemre. A répákat megpucolom, kisebb kockákra vágom.
Lábosban felolvasztom a vajat, rádobom a zsenge répát és borsót, fedő alatt
kevés sóval és cukorral puhára párolom, ha kell, kevés vizet is öntök alá.
Ezután fedő nélkül elpárologtatom a levét, megszórom egy-két evőkanál liszttel,
jól elkeverem. Felöntöm kb. fél liter tejjel és addig főzöm, amíg a leve
besűrűsödik. A végén még ízesítem, ha szükséges, rászórom a felaprított
petrezselymet és tükörtojással tálalom.ű
(Forrás: a zsuzsi főz)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése