Barackos rizstorta
Ez a torta gyakorlatilag egy gyümölcsös rizskoch, önmagában is megállja a
helyét, mondjuk egy tartalmas leves után, de vaníliakrémmel/sodóval is
tálalhatjuk.
30 dkg kerekszemű rizs
5 dl tej
egy vaníliás cukor
egy citrom
reszelt héja
15 dkg cukor
4 tojás
5 dkg vaj + a forma kikenéséhez egy
kevés
4-5 nektarin vagy egy doboz barackbefőtt
fahéj
A rizst
lábosban felteszem főni annyi vízzel amennyi szűken ellepi és adok hozzá egy
csipet sót is. Addig főzöm, amíg a vizet fel nem szívja, ekkor felöntöm a
tejjel, ízesítem vaníliás cukorral, fahéjjal, reszelt citromhéjjal. Tovább
főzöm, amíg puha és krémes lesz, az utolsó öt percben adok hozzá még öt deka
cukrot is, és ezzel készre főzöm. Hagyom langyosra hűlni.
A tojásokat
szétválasztom, a sárgákat öt deka cukorral és öt deka puha vajjal habosra
keverem, és beleforgatom a már langyos tejberizsbe. A fehérjékből öt deka
cukorral kemény habot verek és ezt is óvatosan, lazán a rizsbe forgatom.
Kivajazott tortaformába öntöm, a tetejét kirakom felkockázott nektarinnal és
előmelegített 180 fokos sütőben tűpróbáig sütöm. Mivel magas volt a forma, nekem
ez kb. egy órát vett igénybe.
Állítólag melegen kellene enni, én azonban
langyosan vagy hidegen szeretem.
(Forrás: a zsuzsi főz)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése