Lasagne
A raguhoz:
50 dkg darált hús (marhát szoktam)
1 közepes fej
hagyma
4 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa
egy fehérrépa
2 doboz hámozott
paradicsom konzerv (Mutti)
kisebb zellergumó
negyede
rozmaring
bazsalikom
kakukkfű
fahéj
só,
bors
olívaolaj
A besamelhez:
6-8 dkg vaj
két púpos
evőkanál liszt
7 dl tej
só, bors
szerecsendió
pár csepp frissen
facsart citromlé
8 dkg parmezán
15 dkg reszelt mozzarella
1 csomag
friss lasagne tészta vagy 4 tojásból készült lapra vágott házi
tészta
Először a ragut készítem el. Olívaolajon megpárolom a felaprított
hagymát, hozzáadom az apróra felkockázott répákat és zellert, a fokhagymát és
rozmaringot. Pár percig kevergetve sütöm, beleteszem a húst, amit fehéredésig
pirítok. Fűszerezem sóval, borssal, kakukkfűvel, hozzáadom a
paradicsomkonzerveket és 25 perc alatt kis lángon összeforralom, amíg kissé
besűrűsödik. A végén adok hozzá késhegynyi fahéjat és pár levél friss
bazsalikomot.
A besamelt a ragu forralása közben főzöm meg: a vajat
felolvasztom, fehéredésig „sütöm” rajta a lisztet, felengedem tejjel és nem túl
sűrűre forralom kis lángon. Ízesítem sóval, borssal, szerecsendióval, és pár
csepp friss citromlevet is adok hozzá, mert ez jól kihozza az ízét. Amíg meleg,
belekeverem a 8 dkg reszelt parmezánt.
Ha a mártások megvannak,
összeállítom az ételt. Egy kisebb tepsit épp hogy kikenek olajjal, egy kanál
paradicsomos ragut teszek az aljára, ráfektetek annyi tésztalapot, amivel
befedem a tepsi alját. A tésztarétegre ragu, erre besamel kerül, majd megint
tésztalapok, ragu és besamel. Ezt addig játszom, amíg tart a hozzávalókból, de a
besamellel úgy gazdálkodom, hogy a legfelső tésztaréteget ezzel vonom be. Ha
végeztem, a tetejét reszelt mozzarellával meghintem – nem sajnálom, és nem baj,
ha ide is kerül egy kis parmezán – és előmelegített sütőben 45 perc alatt készre
sütöm.
(Forrás: a zsuzsi főz)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése