Vöröslencse-krémleves
25 dkg vöröslencse
egy fej hagyma
egy szál fehérrépa
5 dkg
zeller
4-5 sárgarépa
egy közepes krumpli
egy teáskanál római
kömény
egy teáskanál őrölt koriander
két gerezd fokhagyma
só
1 dl
natúr joghurt
olívaolaj
Kevés olívaolajon megpárolom a felaprított
hagymát, majd rádobom a nagyobb darabokra vágott répaféléket, zellert és
krumplit. Ízesítem a római köménnyel, korianderrel, beledobom a fokhagymát is és
két-három perc alatt kevergetve pirítom. Ekkor felöntöm másfél-két liter vízzel,
beleszórom a megmosott lencsét, sózom és addig főzöm, amíg a zöldségek meg nem
puhulnak. Ekkor botmixerrel vagy turmixgépben – én ez utóbbit választottam –
pépesítem. Sűrítés nem szükséges, a zöldségek miatt mindenféle plusz zsiradék és
liszt nélkül is elég tartalmas és sűrű lesz a leves. A levesbe belekeverem a
joghurtot, visszateszem a tűzre és pár perc alatt készre forralom. Langyos
laposkenyérrel vagy más péksüteménnyel és esetleg joghurttal tálalom.
(Forrás: a zsuzsi főz)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése