Krumplileves
4-5 szem közepes krumpli
két vékony sárga-és fehérrépa
20 dkg
zeller
10-15 dkg szárazkolbász vagy egy pár virsli
egy nagy fej
hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
egy evőkanál
majoranna
pirospaprika
egy teáskanál darált erőspaprika
só, bors
egy
evőkanál liszt
2-3 dl tejföl
olaj
Nagyon kevés olajat forrósítok,
ezen megpárolom a hagymát. Hozzáadom a felkarikázott kolbászt, és addig pirítom,
amíg a zsírját kiengedi. Rádobom a kisebb darabokra vágott leveszöldséget,
zellert és a krumplit és pár percig kevergetve sütöm. Megszórom kb. egy evőkanál
pirospaprikával, elkeverem, majd felöntöm annyi vízzel, amennyi kétujjnyira
ellepi. Hozzáteszem a babérlevelet, sót, borsot, majorannát, paprikakrémet, és a
nagyobb darabokban hagyott fokhagymát, és addig főzöm, amíg a zöldségek
megpuhulnak. A tejfölt elkeverem a liszttel, és besűrítem a lassú forrásban lévő
levest. A tányéron ízlés szerint adok még mellé tejfölt. Jól esik hozzá a friss
ropogós kenyér. Ha virslivel készítem, azt a főzés befejezése (habarás) előtt
5-6 perccel teszem karikákra vágva a levesbe.
(Forrás: a zsuzsi főz)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése